FUA TOČKA – vse informacije na enem mestu

2019-05-info-tockaS projektom SURFACE (INTERREG CENTRAL EUROPE) želimo »zgraditi« družbeno skupnost, zato smo v okviru aktivnosti projekta, v prostorih CENTRA PONOVNE UPORABE PE LJUBLJANA (Povšetova 4, Ljubljana) postavili FUA TOČKO. Z njo želimo podati območju FUA Ljubljana vse informacije o deležnikih, ki pomembno sooblikujejo območje REUSE PARKA, s katerim se celovito pristopa k preprečevanju nastajanja odpadkov, ponovni uporabi, možnosti popravil različnih izdelkov, trgovini brez embalaže ter edukacijskim spremembam za spremembo življenjskega stila, ki vodi v družbeno odgovornost.

SUFRACE – predstavitev sistema ponovne uporabe

2019-05-predstavitevDne 3.5.2019 smo v CENTRU PONOVNE UPORABE PE LJUBLJANA (Povšetova 4, Ljubljana) v okviru projekta SURFACE (INTERREG CENTRAL EUROPE), gostili skupino turistov iz daljne Kitajske.

Skupini smo predstavili prosec ponovne uporabe, ki poteka v Centru. Nad njim so bili navdušeni, saj v njihovi državi Kitajski še ne poznajo in ne izvajajo sistema ponovne uporabe in ločevanja odpadkov.

SURFACE – delavnice za otroke

 

V CENTRU PONOVNE UPORABE PE LJUBLJANA je v okviru projekta SURFACE (INTERREG CENTRAL EUROPE) potekala delavnica ponovne uporabe, katere so se udeležili učenci OŠ VIŽMARJE BROD. Učenci so si s pomočjo oblikovalk centra ponovne uporabe izdelali vrečko za večkratno uporabo iz stare bombažne majice, katero so si nato poljubno okrasili.

Akcijski plan za implementacijo naprednega parka ponovne uporabe

Projekt Surface, ki poteka v okviru programa Interreg Central  Europe ima pomembno vlogo pri ozaveščanju in vzpostaviti pametnega, bolje rečeno naprednega re-use parka, torej parka ponovne uporabe. Gre za koncept celostne zasnove alternativnih rešitev, ki jih potrebuje družba za spremembo življenjskega stila, ki vodi v odločitve za preprečevanje nastajanja odpadkov za manjšo porabo virov, večjo možnost kreativnega sodelovanja pri popravilih in izdelavi izdelkov na lokalnem nivoju ter možnost nakupa izdelkov po zasnovi krožnega gospodarstva. S projektom SURFACE tako gradimo bolj srečno družbo, ki bo aktivna v zaščiti narave, lastnega zdravja in z lastnim ravnanjem odgvorna prihodnjim generacijam. Projekt SURFACE je projekt gradnje skupne prihodnosti na območju MOL. V projektu Surface sodeluje 11 držav, med njimi Center ponovne uporabe (CPU) kot partner, ki pripravlja akcijski plan za vzpostavitev območja in MOL kot pridruženi partner.

Obeta se »pravica do popravila« – nič več naprav, ki se nenehno kvarijo?

Popravilo napravZ aprilom 2021 se v Evropski uniji obeta pridobitev nekakšne »pravice do popravila«, kot so sklenili evropski ministri za okolje. Nekaj podobnega pa načrtujejo tudi v nekaterih zveznih državah v ZDA. Kaj to pomeni? Proizvajalci bodo s tem zavezani k izdelovanju naprav, ki jih je mogoče lažje popraviti, oz. takšnih, katerih življenjska doba je precej daljša. V to kategorijo bodo spadale različne naprave, ki jih uporabljamo v svojem vsakodnevnem življenju, med drugim tudi televizorji, pralni stroji in hladilniki. Pri tem sicer nekateri opozarjajo, da je zanimivo, da nova določila ne omenjajo računalnikov in pametnih telefonov ...

Preberi več na bodieko.si

Božiček s pomočjo malih mojstrov rabljenim igračam 'vdahnil' novo življenje

Mali mojstri teden pred božičem pridno sodelujejo na delavnicah popravil rabljenih igrač v enotah centrov ponovne uporabe po Sloveniji. Igrače, ki jih bodo zbirali do konca meseca, bodo prenovili in jih nato podarili tistim, ki igrač in daril za praznike ne bi dobili.

Decembra ne manjka akcij, s katerimi skušamo pričarati praznično vzdušje tudi tistim, ki si dobrot in daril ne morejo privoščiti. V centrih ponovne uporabe po Sloveniji so praznično navdušenje združili z dobrodelnostjo in okoljskim ozaveščanjem. Prav med prazniki namreč nakupujemo več, predvsem igrače se tako kar kopičijo. Stare oziroma igrače, ki jih otroci prerastejo, pa pogosto pristanejo v smeteh, čeprav so še uporabne. 

Surface projekt ozavešča o pomenu kreativnosti in ponovne uporabe za okoljsko odgovorno družbo

2018-10-os-GustavSilihGlavni namen prireditve je bil, da se otroci, starši, stari starši ter drugi sorodniki in prijatelji učencev, lokalna skupnost ("sosedje", starostniki iz doma starejših občanov ...) ter zaposleni srečajo in povezujejo. 

S prireditvijo skušamo spodbujati h gibanju, ponudimo lokalno pridelano in sezonsko prehrano ter več različnih delavnic, ki jih vodijo zaposleni ter zunanji udeleženci.

Mercator center Tabor Maribor

Projekt: SURFACE

Projektni partner: CENTER PONOVNE UPORABE

15. Februar 2018 – MERCATOR CENTER TABOR MARIBOR – delavnica ponovne uporabe - OGLEDALA

Center ponovne uporabe je partner v projektu SURFACE in skozi različne delavnice želi ljudem približati ponovne uporabe. V četrtek 15.2.2018, smo v MERCATOR CENTRU TABOR v Mariboru skupaj z ZAVODOM ZLATA MREŽA, izvedli delavnico na temo ponovne uporabe - OGLEDALA. Pridružila se nam je skupina 12 oseb is Slovenskega združenja za duševno zdravje ŠENTLENT MARIBOR.

Mercator center Tabor Maribor - ANG (2)

Project: SURFACE

Project partner: CENTER PONOVNE UPORABE

15. February 2018 – MERCATOR CENTER TABOR MARIBOR– REUSE WORKSHOP - MIRROR

The RE-USE CENTER is a partner in the SURFACE project. Through various activities, we want to raise people awareness of the importance of re-use. On Thursday, 15 February 2018, we organized a workshop together with institute ZLATA MREŽA, a topic of our re-use workshop was MIRROR.