ETZO 2019 - okrogla miza: Ponovna uporaba v Sloveniji

količine komunalnih odpadkov so se glede na prejšnje leto povečale za skoraj štiri odstotke, kažejo najnovejši podatki Statističnega urada RS. V lanskem letu je je nastalo 495 kg na prebivalca, kar je 17 kg več kot leto prej. Slovenija dosega na področju ločevanja odpadkov dobre rezultate, pri ponovni uporabi pa zaostaja. Zbornica komunalnega gospodarstva je skupaj z Ministrstvom za okolje in prostor ter izbranimi sogovorniki spregovorila, zakaj je tako, kje je Slovenija na področju ponovne uporabe ter kakšni so največji izzivi in mogoče rešitve.

Skladiščna razprodaja

Z novim letom na Povšetovi 4, 1000 Ljubljana, VSAKO PRVO SOBOTO v mesecu odpiramo vrata skladišča pred Centrom ponovne uporabe, PE Ljubljana, kjer boste lahko pobrskali med različnimi artikli in si izbrali izdelke po ugodnih cenah (pohištvo, športna oprema, gospodinjski aparati, otroške igrače…)

Prijazno vabljeni!

Prihaja Božiček

V CPU Ljubljana prihaja Božiček!
Kaj? v čet. 20. dec. 2018 ob 15. uri
Zakaj? prevzel bo obnovljene igrače in jih predal otrokom v nadaljnjo uporabo

Dogodek ima pomembno sporočilo: NAJ TUDI V NOVEM LETU VSE KROŽI:)

Mreža CPU v sodelovanju z BAGS&MORE in OFFICE&MORE

Skupaj delamo korake za varovanje okolja tudi v prazničnem decembru! Pri nas se bo  v četrtek 20. decembra ob 15. uri v CPU Ljubljana oglasil Božiček in bo prevzel obnovljene pliškote in druge igrače z namenom, da bo z njimi razveselil druge otroke.

Oddaja igrač je v decembru možna na vseh lokacijah galanterije Bags & More, papirnicah Office & More in na vseh lokacijah CPU http://www.cpu-reuse.com/centri-ponovne-uporabe, kjer jih je mogoče oddati skozi vso leto.

V CPU bomo prevzeli zbrane igrače z namenom, da jih obnovimo in jim podaljšamo uporabo. Proizvodnja in distribucija igrač namreč terja uporabo novih virov, porabo energije, vode in produkcijo emisij toplogrednih plinov. Številni pliškoti in druge igrače bodo z manjšim popravilom  zopet postale težko pričakovane za številne otroke. 

Delavnice popravil igrač  bodo potekale na lokaciji CPU Ljubljana od 18. - 20. novembra od 13-14 ure.   

Na delavnicah bodo sodelovali tudi mali mojstri, zato lepo vabljeni vsi  otroci, ki se želite preiskusiti v praktičnih veščinah.

20. april 2018: OBELEŽITEV SVETOVNEGA DNEVA ZEMLJE

20. april 2018: OBELEŽITEV SVETOVNEGA DNEVA ZEMLJE
NA JESENICAH PRVI DOGODEK REPAIR CAFÉ NA GORENJSKEM


Jeseniški Repair Café oz. kavarniška popravljanica je za vojniškim in ljubljanskim tretja kavarniška popravljalnica v Sloveniji, v svetu jih je že 1544. V Centru ponovne uporabe, na Cesti maršala Tita 49 (stavba JEKO, JKP Jesenice), si boste lahko vsak zadnji petek v mesecu privoščili kavo in klepet v družbi ljudi, ki jim je mar za okolje in prihodnost rodov. Vmes pa vam bodo z vašim sodelovanjem mojstri zamenjali zadrgo na jakni, popravili verižico ali obnovili dotrajan kos pohištva. Dogodki Repair Cafe potekajo brezplačno, lahko pa popijete kavo za 1 eur in izbrano nostalgično kavno skodelico odnesete domov. V CPU namreč vse kroži, skodelica vas bo doma spomnila na odgovorno ravnanje z izdelki, opremo in oblačili.
Tako boste način življenja spremenili v smer odgovorno in varčno, postali boste družbeno in okoljsko odgovorni.

Ponovna uporaba in Repair Cafe kot trend razvite družbe tudi na Jesenicah

Imate tudi vi težave, kam s še uporabnimi izdelki, ki jih ne potrebujejo več, čeprav so še lepo ohranjeni? Kar 10 kg letno nastane takšnih stvari letno, ki jih je mogoče znova uporabiti, vendar vi ne veste, kam z njimi. Odslej ne bo več težav, vrata je odprl Center ponovne uporabe (CPU) Jesenice ob sodelovanju JEKO Jesenice na lokaciji Cesta maršala Tita 49. Odslej lahko oddate odvečne, še uporabne izdelke za namen priprave na ponovno uporabo, s tem pa prispevate k zmanjševanju odpadkov in kroženju virov.

V nekaj letih bo odpadek le še muzejski rekvizit

Objavljeno v Delo 6.1.2017

Ustanoviteljica prvega centra ponovne uporabe v Sloveniji Marinka Vovk vidi prihodnost in nova delovna mesta.

Rogaška Slatina – Prvi center ponovne uporabe je dobil naslednike po vsej Sloveniji, v njih pa delajo težje zaposljivi ljudje, kar je bil tudi prvi namen Marinke Vovk. Prihodnost je v novih tehnologijah, od mobilnih aplikacij do tridimenzionalnih tiskalnikov za popravila izdelkov.

Preberi več...

NOVOST V CPU LJUBLJANA!

Z novim letom na Povšetovi 4, 1000 Ljubljana, VSAK PRVI TOREK v mesecu, odpiramo vrata skladišča pred Centrom ponovne uporabe, PE Ljubljana, kjer boste lahko pobrskali med različnimi artikli in si izbrali izdelke po ugodnih cenah (pohištvo, športna oprema, gospodinjski aparati, otroške igrače…) Prijazno vabljeni!

Miklavžev sejem v Ormožu

Center ponovne uporabe se bo 3. In 4. decembra 2016 s svojo ponudbo unikatnih izdelkov, predstavil na Miklavževem sejmu v Ormožu. Obiskal nas bo tudi Miklavž. Prijazno vabljeni!

Poškodovano? Ne zavrzi! Prinesi v Repair Café Ljubljana

Vsak zadnji četrtek v mesecu, pod streho Centra ponovne uporabe, PE Ljubljana, potekajo Repair Café dogodki - takrat imate odlično priložnost, da prinesete svoje poškodovane izdelke na popravilo. Na Povšetovi 4 v Ljubljani so na dan Repair Café dogodka prisotni mojstri, orodja in materiali ter vse ostalo kar je potrebno za popravilo vašega poškodovanega kosa. Mojstri Centra ponovne uporabe vam pomagajo popraviti vaše izdelke, popravila pa naučijo tudi vas. Poleg popravljenih/obnovljenih kosov tako domov odnesete tudi novo znanje in veščine, ki vam bodo naslednjič v pomoč pri popravilu vašega poškodovanega kosa ter izkušnjo, ki vas bo spremljala pri vrednotenju izdelkov.

24ur.com: Trgovina, kjer se lahko oblečeš in obuješ za 10 evrov

V družbi, ki kopiči dobrine, je sposobnost, da s tem prekineš, odlika. To je velik korak k svetu brez odpadkov. "Naš čas je zaznamovan z izobiljem, udobjem in pretirano porabo, saj porabljamo tretjino naravnih virov več, kot jih je Zemlja sploh sposobna pridelati, in med odpadki vsak dan končajo hrana in popolnoma uporabne stvari. Po drugi strani pa živimo tudi v času velikega pomanjkanja, saj več kot tretjina svetovnega prebivalstva živi v revščini ali na njenem robu, vsak osmi trpi zaradi lakote in vsak drugi zaradi pomanjkanja vode," opozarjajo na Zbornici komunalnega gospodarstva pri GZS.

Preberi članek

Več prispevkov