PROMOCIJA ZDRAVJA V LOKALNI SKUPNOSTI - OBČINA SLOVENSKE KONJICE

zdravo-mesto-logo

Vas zanima, kako lahko zmanjšate uporabo zdravju nevarnih oblačil?

Vabljeni v CPU Slov. Konjice, Prežigal 9, Slov. Konjice od 8. do 10. avgusta 2018 od 12-15. ure.

 

Center ponovne uporabe Slov. Konjice, Prežiga 9.

Del čas: pon-pet: 7-15 ure, tel. 031 608 556, e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Promocijo zdravja podpira Občina Slovenske Konjice s projektom »Zdravo mesto«.


Vas zanima, kako lahko zmanjšate uporabo zdravju nevarnih oblačil?

Oblačila lahko tudi zastrupljajo

Ali se kdaj vprašate, kje so nastala oblačila, ki jih nosite, kakšni procesi se uporabljajo za izdelavo, ali onesnažujejo okolje in ali morda vsebujejo škodljive snovi? Ste že kdaj zaznali neprijeten vonj ob vstopu v trgovino?

Izvor oblačil

Večina oblačil in obutve v naše trgovine prispe s Kitajske, iz Bangladeša, Turčije in Indije. Potrošniki se skorajda ne moremo izogniti tem izdelkom, saj se ti nahajajo pri najbolj znanih trgovcih. Od različnih strokovnjakov dobivamo spodbude, naj kupujemo izdelke slovenskega in evropskega izvora ter se tako izognemo nevarnim snovem v tekstilu, saj veljajo v Evropi strožji predpisi.

Škodljive snovi, kemikalije v oblačilih

Že pri pridelavi ali sintezi, nato med predelavo (predenje, tkanje, beljenje, barvanje), končnim plemenitenjem (nanos različnih apretur za izboljšanje lastnosti materiala), pa tudi pri skladiščenju in transportiranju se uporabljajo mnoge kemikalije, ki so zdravju škodljive, npr. azo barvila, ftalati, PFC-ji, nonifenoli, težke kovine ipd.

Vsakršna prisotnost nevarnih snovi v organizmu je nezaželena in lahko negativno vpliva na zdravje osebe. Nekatere snovi imajo tako sposobnost vplivanja na imunski sistem, so hormonski motilci in potencialno tudi rakotvorne. Veliko snovi se tudi kopiči v organizmu in prenaša po prehranjevalni verigi.

Izziv niso samo kemikalije v oblačilih, temveč tudi (in morda še bolj) dejstvo, da se te snovi uporabljajo pri procesih proizvodnje in spirajo v okolje ter tam povzročajo veliko škodo.

Obvezno pranje

Pri nizkocenovnih izdelkih ne vemo, kako so bili obdelani in kakšne snovi so lahko na njih, saj proizvajalci teh podatkov ne dajejo. Zato se priporoča pranje novega izdelka, pri čemer odstranimo konzervirna sredstva, nevezana barvila, formaldehid, tudi nečistoče, ki se naberejo med skladiščenjem, transportom in v prodajalnah.

Manj je več

Center ponovne uporabe svetuje, da kupite raje en kakovosten izdelek kot več nekakovostnih, čeprav cenejših. S kupovanjem po načelu “manj je več” boste koristili svoji denarnici, zdravju in okolju. Za vsak izdelek se namreč porablja material, energija, voda, kemikalije, nastajajo odpadne vode, ki jih je treba prečistiti, in odpadni material, ki ga je treba predelati. Ni pametno kupovati oblačil “na zalogo”, če so še tako poceni, saj nam postanejo premajhna, spremenimo življenjske navade ali enostavno ne pridejo “na vrsto”. Raziskave so pokazale, da imajo potrošniki v razvitem svetu v omarah veliko novih oblačil, ki jih nikoli ne oblečejo in jih po določenem času podarijo ali celo zavržejo.

Vir: https://www.mestomladih.si/studentski-podiplomski/clanki/oblacila-lahko-tudi-zastrupljajo/

Center ponovne uporabe Slov. Konjice. Del čas: pon-pet: 7-15 ure, tel. 031 608 556, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Promocijo zdravja podpira Občina Slovenske Konjice s projektom »Zdravo mesto«.