Evropski teden zmanjševanja odpadkov - 2019

Spoštovani!
V soboto se začenja največja ozavščevalna akcija v Evropi – Evropski teden zmanjševanja opadkov
- ki bo letos potekal od 16. do 24. novembra 2019.

V Sloveniji bomo tokrat posebno pozornost posvetili ponovni uporabi, s poudarkom na ponovni uporabi oblačil in tekstilnih izdelkov, izrabljene embalaže ter pripravi kosovnih
odpadkov za ponovno uporabo.


Vabimo vas, da se nam pridružite na novinarski konferenci Evropski teden zmanjševanja odpadkov
2019, v petek, 15. novembra 2019, ob 10.30 uri v Centru ponovne uporabe Ljubljana
(Povšetova ulica 4, Ljubljana).


Spregovorili bomo o Evropskem tednu zmanjševanja odpadkov, o ponovni
uporabi in o tem, kako v Sloveniji filozofijo spreminjamo v prakso. Ogledali si
bomo kako odsluženi predmeti iščejo nove lastnike in kam lahko
ljudje prinesejo stare predmete v popravilo.

Z nami bodo:

  • Iztok Rozman, direktor projektov Zbornice komunalnega gospodarstva
  • mag. Jana Miklavčič, vodja Sektorja za odpadke, Ministrstvo za okolje in prostor
  • Višnja Gavran, Center ponovne uporabe

Vljudno vabljeni!
Zaradi lažje organizacije vas prosimo, da svojo udeležbo potrdite najkasneje do četrtka, 14. novembra 2019, do 14. ure na naslov:  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. .

 

VABILO - Nostalgični časi

2019-11-nostalgija-vabilo-2

V ORMOŽU BO V PRIHODNJIH DNEH MOGOČE OBČUTITI NOSTALGIJO, VABI VAS, DA GA OBIŠČETE

Hrepenenje po minulih obdobjih življenja, z eno besedo imenujejo NOSTALGIJA. Ta ima po najnovejših psiholoških raziskavah veliko večjo vlogo, kot se zdi na prvi pogled. Ne samo, da nas popelje v leta, ko smo bili še mladi in brezskrbni ter se nam pogosto zdi, da so bila veliko lepša, kot so v resnici bila, pomaga nam pri občutku lastne vrednosti, v nas zbuja pozitivne občutke in premaguje osamljenost.

Ob Svetovnem dnevu Zemlje 2018 - Z viri ustavarimo več

20. april 2018: Center ponovne uporabe ozavešča o pravilnem modelu porabe virov s ponovno uporabo. Dejstvo, da bi se svetovna poraba naravnih virov do leta 2050 lahko potrojila, zahteva umik zasterelega modela porabe virov in sistemsko podporo krožnemu načinu ponovne uporabe, kjer z obstoječimi viri ustvarimo več.

Obeležitev svetovnega dneva zemlje 2018 na Jesenicah

Obeležitev svetovnega dneva zemlje 2018 na Jesenicah s prvim dogodkom repair café

cpu-jesenice-01Jeseniški Repair Café je za vojniškim in ljubljanskim tretja kavarniška popravljalnica v Sloveniji, v svetu jih je že 1517. V Centru ponovne uporabe, na Cesti maršala Tita 49 (stavba JEKO, JKP Jesenice), si boste lahko vsak zadnji petek v mesecu privoščite kavo in klepet v družbi ljudi, ki jim je mar za okolje in prihodnost rodov. Vmes pa vam z vašim sodelovanjem mojstri zamenjajo zadrgo na krilu, popravijo uhane ali obnovijo dotrajan stol. Dogodki Repair Cafe potekajo brezplačno, lahko pa popijete kavo za 1 eur in izbrano nostalgično kavno skodelico odnesete domov. V CPU namreč vse kroži, skodelica vas bo doma spomnila na odgovorno ravnanje z izdelki, opremo in oblačili. Tako boste način življenja spremenili v smer odgovorno in varčno, postali boste družbeno in okoljsko odgovorni.

Evropski teden zmanjševanja odpadkov (Vabilo)

2017-11-1-evropski-teden-vabilo

Spoštovani,

Evropska unija si z različnimi ukrepi vrsto let prizadeva spodbujati preprečevanje nastajanja odpadkov. Ena najbolj uglednih in prepoznavnih ozaveščevalnih akcij na tem področju je Evropski teden zmanjševanja odpadkov (v nadaljevanju ETZO), ki jo od leta 2009 organizira Evropska komisija s podporo programa LIFE+. Vsako leto v drugi polovici novembra potekajo en teden aktivnosti, katerih cilj je spodbuditi razpravo o učinkoviti rabi virov in krožnem gospodarstvu ter s tem promovirati trajnostno naravnane prakse.

Evropski teden zmanjševanja odpadkov

2017-11-1-evropski-teden-vabilo

EVROPSKI TEDEN TEDEN ZMANJŠEVANJA ODPADKOV

18. do 26. nov. 2017

Kdaj? 22.11.2017 od 12-15. ure

Kje: CPU, ZC Tuncovec, OKP Rogaška Slatina

V Evropskem tednu zmanjševanja odpadkov vabljeni na praktično delavnico prikaza možnosti ponovne uporabe. Model potrošnje, ki temelji na odnosu kupi, uporabi in zavrzi, moramo spremeniti in začeti bolj trajnostno naravnano uporabljati predmete, spoštovati izdelke in naravne vire.

Evropski teden zmanjševanja odpadkov - Vabilo

2017-11-evropski-teden-vabilo

EVROPSKI TEDEN ZMANJŠEVANJA ODPADKOV

od 18. do 26. nov. 2017

Vabilo na novinarsko konferenco

Center ponovne uporabe in Občina Vojnik vljudno vabita na novinarsko konferenco, na kateri bodo predstavljene ključne aktivnosti, ki bodo potekale ob letošnjem Evropskem tednu zmanjševanja odpadkov, katerega ključna usmeritev je »popravi in ponovno uporabi«. Socialno podjetje CPU je nosilec ideje RE-USE v Sloveniji in je že pred osmimi leti razvil postopek priprave na ponovno uporabo, kar nas uvršča med okoljsko in družbeno odgovorne države.