Evropski teden zmanjševanja odpadkov

2017-11-1-evropski-teden-vabilo

EVROPSKI TEDEN TEDEN ZMANJŠEVANJA ODPADKOV

18. do 26. nov. 2017

Kdaj? 22.11.2017 od 12-15. ure

Kje: CPU, ZC Tuncovec, OKP Rogaška Slatina

V Evropskem tednu zmanjševanja odpadkov vabljeni na praktično delavnico prikaza možnosti ponovne uporabe. Model potrošnje, ki temelji na odnosu kupi, uporabi in zavrzi, moramo spremeniti in začeti bolj trajnostno naravnano uporabljati predmete, spoštovati izdelke in naravne vire.

 

Na delavnici boste spoznali možnosti popravil in ponovne uporabe za zmanjševanje odpadkov

USMERITEV LETOŠNJEGA EVROPSKEGA TEDNA ZMANJŠEVANJA ODPADKOV: POPRAVI IN PONOVNO UPORABI, DAJMO STVAREM NOVO ŽIVLJENJE

Ponovna uporaba ni samo enkratno dejanje, temveč je odnos do stvari, miselnost in življenjska filozofija, ki jo lahko udejanjimo s tremi preprostimi koraki:

  1. Premislite – že med nakupovanjem premislite, ali izdelek resnično potrebujete in ali lahko kupite tak izdelek, ki ga boste uporabili večkrat.
  2. Predelajte – preden izdelek zavržete, razmislite, ali ga lahko kako drugače uporabite, ga popravite ali mu z manjšimi posegi spremenite namembnost.
  3. Ponovno uporabite – uporabljajte izdelke za večkratno uporabo, kupujte rabljene in predelane izdelke.

Cilj letošnjega Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov je spodbuditi odgovornejšo in trajnostno naravnano potrošnjo in ljudem pokazati, kako preprosto je vdihniti novo življenje izdelkom, za katere smo menili, da so postali neuporabni, in najti vrednost tudi v starih stvareh.