Evropski-teden-logo

Sporočilo za javnost

Evropski teden zmanjševanja odpadkov v letu 2013
Dnevi popravil v tednu Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov: zmanjšaj, ponovno uporabi in recikliraj !

Ljubljana, 16. november 2013. DNEVI POPRAVIL V TEDNU EVROPSKEGA TEDNA ZMANJŠEVANJA ODPADKOV. Evropski teden zmanjševanja odpadkov  poteka v času od 16. do 24. novembra 2013 in v tem času se bodo v Centrih ponovne uporabe zvrstile številne aktivnosti z namenom prepoznavanja možnosti zmanjšanja rabe virov in ponovne uporabe. Cilj je izvajanje ukrepov za povečanje ozaveščenosti o omejenosti  virov in odgovorno ravnanje z odpadki. Ukrepi, ki se izvajajo letos v okviru Evropskega  tedna zmanjševanja odpadkov (European Week for Waste Reduction  EWWR)  obravnavajo "3R": zmanjšanje odpadkov, ponovna uporaba in recikliranje odpadkov.

Dnevi popravil  v Centrih ponovne uporabe na lokacijah Rogaška Slatina (Tuncovec), Tepanje, Vojnik, Velenje, Kranj, Tržič, Trebnje in Ljubljana se bodo v tednu zmanjševanja odpadkov osredotočali  na ponovno uporabo in sicer tako, da bodo lahko udeleženci spremljali delovne procese, od diagnostike, priprave na ponovno uporabo, obdelave, čiščenja in ovrednotenja izdelka. Z dnevi popravil želimo spodbujati aktivnosti za ponovno uporabo, ki imajo pomembno  vrednost za trajnostni razvoj , saj ne le spodbuja varovanje okolja s preprečevanjem nastajanja odpadkov, ampak prispeva tudi k družbenim ciljem, kot so boj proti revščini, socialni vključenosti in enakosti , ustvarjanje delovnih mest  in še veliko več. Centri ponovne uporabe delujejo v okviru socialnega podjetja tipa B on finančni podpori Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve ter enake možnosti in Evropskega socialnega sklada. Imajo pomembno vlogo pri reševanju okoljskih problemov, ki jih rešujejo na podjetniški način z vključevanjem težje zaposljivih, pri čemer se v vsakem lokalnem okolju prilagajajo glede na potrebe tamkajšnjih prebivalcev in zaposlujejo lokalno delovno silo. Vključujejo različne ciljne skupine, sodelujejo z ustanovami za potrebe poklicne rehabilitacije in omogočajo sodelovanj prostovoljcem. Razvijajo nove poklice in spodbujajo obrtne poklice, ki jih primanjkuje.
Da bi olajšali promocijo in organizacijo dejavnosti  ponovne uporabe, bodo v mreži Centrov ponovne uporabe promotorke ponovne uporabe in zaposleni zagotovili splošne informacije o možnostih sodelovanja v ponovni uporabi in nasvete o praktičnih primerih, ki jih lahko izvaja vsak doma z namenom bistvenega zmanjšanja količin odpadkov.  Preko medijev bodo ljudje pozvani, naj prinesejo izdelke in predmete, ki jih ne potrebujejo za  ponovno uporabo, saj bodo  na svojih primerih spoznali, da lahko z malo kreativnosti in ustvarjalnosti nastane čudovit izdelek. V vintage kotičkih bodo na voljo izdelki, ki jih ni mogoče dobiti v klasičnih trgovinah ter drugi inovativni izdelki, ki so spremenili namen in funkcijo uporabe, pri čemer  lahko spodbudijo posameznika v domačem okolju k kreativnosti in ustvarjalnosti.

Več informacij:
Dr. Marinka Vovk, 041 634 594
www.centerponovneuporabe.si
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

http://www.ewwr.eu/en/
http://www.acrplus.org/index.php/en/

Center ponovne uporabe d.o.o., SO.P. , izvajalec aktivnosti ponovne uporabe za večjo okoljsko osveščenost  v okviru EWWR.

Center ponovne uporabe d.o.o., SO.P., Vrazova ul. 9, 2370 ORMOŽ