7. april ni po naključju svetovni dan zdravja. Na ta datum pred 68 leti (leta 1948) je bila namreč ustanovljena Svetovna zdravstvena organizacija (ang. WHO), ena vodilnih organizacij na svetu, ki se spopadajo z aktualnimi globalnimi zdravstvenimi vprašanji in določajo smernice prihodnjega razvoja.

Moto letošnjega svetovnega dneva zdravja je: Sladkorno bolezen obvladajmo skupaj
Tega, da je zdravje naše največja dobrina, se navadno zavemo prepozno ali šele, ko zbolimo, in takrat bi naredili vse, da bi bili spet zdravi. A kaj, ko je takrat navadno že prepozno. Stari rek »bolje preprečevati kakor zdraviti« še vedno jemljemo preveč zlahka, čeprav nas številne domače in tuje zdravstvene organizacije že vrsto let z različnimi kampanjami in aktivnostmi prepričujejo o pomembnosti dejavnega in zdravega načina življenja, npr. o pomembnosti zdrave prehrane, gibanja, o potrebnosti različnih presejalnih programov, svarijo pred nevarnostjo različnih odvisnosti itn. V želji po ozaveščanju javnosti se zato vsako leto na ta dan poudari en vidik, ki je v tesni zvezi z zdravstvenim stanjem posameznika. Moto svetovnega dne 2015 je bil »Naj bo naša hrana varna«, moto letošnjega pa je »Sladkorno bolezen obvladajmo skupaj«. 

Več na: 

 http://www.stat.si/StatWeb/prikazi-novico?id=5867&idp=10&headerbar=8

EKO-TCE zaposlitveni center na področju zagotavljanja zdravja veliko pozornosti namenja ozaveščanju na področju varne uporabe oblačil.

Ali ste vedeli: